Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Travelling without moving

Η σχέση Κρήτης και Μακεδονίας είναι σε πολλούς γνωστή. Μία σχέση που οφείλεται σε παράγοντες όπως η παράλληλη χρονικά προσπάθεια για απελευθέρωση και ένωση τελικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, η συμμετοχή πλήθους Κρητών αγωνιστών στο Μακεδονικό Αγώνα αλλά και ο χαρακτήρας των ανθρώπων που για πολλούς βρίσκεται πολύ κοντά. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι θα θέλανε να είναι από την Κρήτη και πολλοί Κρήτες ότι ΑΝ δεν ήταν από την Κρήτη θα ήθελαν να ειναι από τη Θεσσαλονίκη.
Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε με αφορμή την επέτειο της μάχης της Κρήτης, εκδήλωση γεμάτη από άρωμα Κρήτης.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κήπου και αν και ο καιρός πήγε να μας τα χαλάσει, τελικά όλα κύλησαν ομαλά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα θρυλικά Κρητικά ριζίτικα.



 
Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας κ. Πετρακάκης συνέχισε με ένα λόγο για τη σημασία της μάχης της Κρήτης σήμερα.


Στη συνέχεια ακολούθησε η χορωδία των Μακεδόνων η οποία τραγούδησε μεταξύ άλλων και Νίκο Ξυλούρη. Η συγκεκριμένη χορωδία αν κατάλαβα καλά φιλοξενείται για τις πρόβες της λόγω έλλειψης χώρου, στα γραφεία της Παγκρήτιας.



 
Ακολούθησε μουσική από το συγκρότημα "Διωματάρηδες" και χορός από όλα τα τμήματα της Παγκρήτιας, αρχάρια και προχωρημένα.



Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους συντελεστές που μας ταξίδεψαν για λίγο νοερά στην Κρήτη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.

ΥΓ: Όποιος λοιπόν έχει την ελάχιστη ρίζα από Κρήτη και ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν έχει παρά να απευθυνθεί στα γραφεία της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100).

8 σχόλια:

  1. Από περιέργεια τους κρητικούς χωροφύλακες τους βάζεις; Γνωρίζεις την αγαστή σχέση τους με τον τοπικό πληθυσμό που τους έβλεπε στην καλύτερη των περιπτώσεων ως ΜΑΤατζήδες; Υπήρχε λόγος που ο Πετρόπουλος έλεγε οτι στη Θεσσαλονίκη έκαναν αποικιοκρατικά κουμάντο η Παγκρήτια Αδελφότητα, ο Σύλλογος Πελοποννησίων στους οποίους μεταπολεμικά προστέθηκε η Ευξεινος Λέσχη. Οι σύγχρονοι κρητικοί προφανώς και είναι τόσο τέκνα της πόλης όσο εγώ ή εσύ αλλά ας μην δουλευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ματατζίδες εσένα σου φταίνε ή το κεφάλι σου;

      Διαγραφή
  2. Με τις περιορισμένες μου γνώσεις στην Ιστορία,γνωρίζω ότι τα τάγματα κρητών συνέβαλλαν τα μέγιστα καθόλη τη διάρκεια της προσπάθειας απελευθέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα. Αν γνωρίζεις κάτι περισσότερο, ιστορικά διασταυρωμένο ευχαρίστως να ακουστεί αλλά με τον τρόπο που γράφεις είναι σα να αναφέρεσαι σε μια αλήθεια που κατέχεις μόνο εσύ.
    Επίσης αν θυμάμαι καλά η στάση γενικά των λοιπών ελλαδιτών απέναντι στα νέα εδάφη ήταν στην αρχή κάπως περίεργη, καθώς αντιμετώπιζαν στην αρχή τους ντόπιους ως περίπου ιθαγενείς. Οπότε μερικά μεμονωμένα περιστατικά, αν υπάρχουν, καλό είναι να μην αμαυρώνουν τη γενική εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήθελα να πάω, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα.
    Οι δύο εθνικές ομάδες, απομονωμένες γεωγραφικά και πολιτειακά για χρόνια από την Ελλάδα (η μία νησί η άλλη με δύσκολους ορεινούς δρόμους στην πρόσβαση) με παραδόσεις πολύ κοινές συγκριτικά με τις άλλες περιοχές, είναι σχεδόν δίπλα δίπλα. Ίσως φταίει ότι αποτελούν και τα γεωγραφικά άκρα της χώρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη διάρκεια των Κρητικών Επαναστάσεων (1866- 1869) εναντίον των Τούρκων, αρκετοί Μακεδόνες κατέβηκαν στην Κρήτη εθελοντικά για να βοηθήσουν στον αγώνα των Κρητικών. Στην πολύνεκρη μάχη του Βαφέ Χανίων στις 12 Οκτωβρίου 1966 μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Μακεδόνας Αναστάσιος Βαφειάδης από τη Σιάτιστα. Πολλοί Μακεδόνες επίσης, εθελοντικά πολέμησαν στην Κρήτη το 1826, το 1844 εναντίον των Τούρκων και σε άλλες περιόδους. Και οι Κρητικοί ανταπέδωσαν την προσφορά και τις θυσίες τους πολλαπλασίως, πολεμώντας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
    « …Πώς βρέθηκαν από τα Κρητικά βουνά στην απόμερη αυτή μακεδονική γωνιά, που μόνο ακουστά την είχαν, τόσοι πολλοί Κρητικοί, είναι από τα θαυμαστά της ελληνικής ψυχής. Έμαθαν ότι ζητούνταν παλικάρια πρόθυμα να παίξουν τη ζωή τους σ΄ένα εθνικό σκοπό και έτρεξαν για τη σωτηρία των αδελφών Μακεδόνων και ολόκληρος η Κρήτη είχε μεταβληθεί σε στρατόπεδο του Μακεδονικού Αγώνος.» (Γεώργιος Μόδης, Μοναστηριώτης, Μακεδονομάχος και αργότερα Υπουργός του Βενιζέλου)
    Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης το 1902 σε επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξανδρο Ζαϊμη, γράφει:«…Στείλε μου πενήντα παλικάρια, πενήντα Κρητικούς να τους ενώσω με τους δικούς μου… Ο ερχομός των παλικαριών από κάτω (Κρήτη) θα δώσει κουράγιο στους δικούς μου, θα εμποδίσει την αποσκίρτησή τους και θα φοβίσει τους Βουλγάρους…»
    Και η Κρητική ρίμα απαθανάτισε σε δημοτικό ριζίτικο τραγούδι το εθνικό αυτό κάλεσμα του Καραβαγγέλη:
    «…Ελάτε σεις ηρωικοί τση Κρήτης πολεμάρχοι,
    τσ’ Ηπείρου οι σταυραετοί και Μακεδονομάχοι,
    Ρούβα και Βάρδα και Κλειδή και Θύμιε Καούδη,
    Κατσίγαρη και Πούλακα, Σκουντρή και Νικολούδη
    και Καραβίτη και Μακρή, Σκαλίδη, Μαυρογένη,
    Μπολάνη και Καλογερή, Γαλάνη, Σεϊμένη…
    ψυχές μεγάλες με τιμή σ’ αγώνες, αγιασμένες
    τση Μάνας Κρήτης οι γενιές οι χιλιοδοξασμένες»
    Είναι αδύνατο να παραθέσει κανείς όλα τα ονόματα των ηρωικών Κρητικών Μακεδονομάχων και Ηπειρομάχων της περιόδου 1903-1913, και ακόμα δυσκολότερο είναι να αξιολογήσει τη γενναιότητα, την ανδρεία και το εθνικό τους φρόνημα. Η επετηρίδα των Κρητικών Μακεδονομάχων περιλαμβάνει 533 άνδρες (σύμφωνα με τον ΑΝ 76/1936 και το ΝΔ 4185/1961). Επομένως, όσα ονόματα δεν αναφερθούν δεν υστερούν, ούτε εσκεμμένα αποσιωπήθηκαν. Η ιστορία, η Κρητική ιστορία, η Ελλάδα, τους έχει τιμήσει και καταχωρίσει στον αθάνατο κατάλογο των ηρώων, και τους υμνεί με Κρητικούς ριζίτικους στίχους και με ανάλογες προτομές, αγάλματα, μνημεία, επιγραμματικές στήλες, προσωπικά γραμματόσημα και οδωνύμια στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Αθήνα, στους τόπους που έπεσαν και στα χωριά και στις πόλεις της καταγωγής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Fil ορθά διακρίνεις αλαζονεία αλλά δεν είναι κενή περιεχομένου, άσχετα αν το επεκτείνεις για όλη τη Μακεδονία ενώ εγώ μίλησα αυστηρά για τη Θεσσαλονίκη.

    Ιστορικά τεκμηριωμένες απαντήσεις δεν είναι δυνατόν να δωθούν στα πλαίσια ενός σχολίου αλλά αν θέλεις ξεκίνα από το βιβλίο του Χεκίμογλου για τον Μάνο για να δεις το πώς οι παλαιοελλαδίτες προχώρησαν στην συστηματική καταστροφή κάθε κοινωνικού και πολιτικού ιστού της πόλης. Και αν οι εβραίοι ήταν η πλειοψηφία που έπρεπε να συντριβεί, εντυπωσιάζει το οτι και η ελληνική κοινότητα είδε τα σχολεία της να καταστρέφονται και την περιουσία της να δημεύεται - όχι απλώς προσπάθεια ελληνοποίησης της αλλά αλλοίωση της ίδιας της ταυτότητας των ελλήνων της πόλης. Συνδύασε το με την ανάγνωση βιβλίων πολιτικής ιστορίας τα οποία αποκαλύπτουν το πώς οι ελληνικές και εβραϊκές κοινότητες αναγκάζονταν να εισάγουν για εκλογικούς υποψηφίους παλαιοελλαδίτες και για να δούμε βορειοελλαδίτη υπουργό χρειάστηκε να περάσουνε 30 χρόνια. Από εκεί και πέρα ρίξε μια ματιά στη Μακεδονία στο nlg.gr να δεις το πώς παραπονούνταν οι κάτοικοι για τις βιαιοπραγίες των κρητικών ταγμάτων που αποτελούσαν πάγιο και διαρκές χαρακτηριστικό τους. Ενδεικτικά ο Δάγκας αναφέρει ως δεδομένο "Η ίδια μνήμη ήταν διάστικτη από τον αυταρχισμό και τη βία της εξουσίας. Η πείρα της επαφής με τους μηχανισμούς, που είχαν διαδοχικά
    λειτουργήσει κατασταλτικά, ήταν επώδυνη (Κρητική Χωροφυλακή και ελληνικός στρατός , Armιe d'Orient και Sϋretι , δικαστικές αρχές , λογοκρισία , κλπ" στο Χαφιές που μπορείς να βρεις ονλινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΣΕ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΜΙΖΕΡΕ..ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΙΛΗΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ..ΜΗΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΣΤ DNA ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ..Α ΡΕ ΠΑΣΟΚ Κ ΝΔ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ!!DOELIT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. $$$ GENUINE LOAN WITH 3% INTEREST RATE CONTACT US FOR MORE DETAILS $$$.
    Are you looking for a loan to clear off your dept and start up your own Business? have you being going all over yet not able to get a legit loan Company that will loan you? Here is your final solution, We can give you any amount you need provided you are going to pay back within the period of time given without any problem. Apply now and contact us for more details via email below.
    Email: henski.john46@gmail.com

    Application For loan.
    First Name:
    Last Name:
    Date Of Birth:
    Address:
    Sex:
    Phone No:
    City:
    Zip Code:
    State:
    Country:
    Nationality:
    Occupation:
    Monthly Income:
    Amount Needed:
    Duration:
    Purpose of the loan:
    E-mail address:

    Email: henski.john46@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια