Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Biennale Νέων με καμβά την παραλία και το λιμάνι!!

H 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη(7/10 – 6/11/2011 ), 25 χρόνια μετά την πλέον πετυχημένη διοργάνωσή της στην πόλη.Φέτος η Μπιενάλε παίρνει νέα μορφή. Ξεφεύγοντας από την τυπική μορφή της διοργάνωσης, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ταξίδι στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή τριών πόλεων, της Θεσσαλονίκης, της Ρώμης και της Καζαμπλάνκα.
Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες μεταξύ 18-30 ετών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο θα έχουν λάβει συμμετοχή στις δράσεις , στα πλαίσια της διοργάνωσης με γενικό θέμα “SYMBIOSIS?”.

Σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στην περιθωριακή γειτονιά του Βαρδάρη νέοι από 25 χώρες ζωγραφίζουν, κάνουν κολάζ, προβάλλουν βίντεο. Επτά κτίρια με μεγάλες επιφάνειες της πόλης γίνονται καμβάς για δέκα γνωστούς καλλιτέχνες του γκράφιτι. Το λιμάνι και η παραλία γίνονται εκθεσιακοί χώροι...

Καλλιτέχνες από 26 χώρες με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες θα... συμβιώσουν στη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, που άνοιξε χθες στη Θεσσαλονίκη υπό τον τίτλο «Συμβίωση; / Symbiosis?». Πρώτη φορά η Μπιενάλε διεξάγεται παράλληλα σε δύο πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, ενώ δράσεις της θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο και στον χώρο Τεχνόπολις, στην Αθήνα. Πεντακόσιοι νέοι (ηλικίας 18-30 ετών) θα παρουσιάσουν στο πλαίσιό της 20 προγράμματα και εκθέσεις στο λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο, την Πλατεία Αριστοτέλους, την περιοχή Βαλαωρίτου και το τρίγωνο Αρχαιολογικού και Βυζαντινού, Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ΚΘΒΕ, στους τομείς των εικαστικών, των εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν, της μόδας και της γαστρονομίας, απαντώντας με τον δικό τους τρόπο στο ερώτημα της διοργάνωσης.


Θα υπάρχουν ακόμη ημερίδες - συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία των εφήβων και την αποδοχή της στην οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, τις προοπτικές της δεύτερης γενιάς μεταναστών κ.ά.



Δείτε ένα αφιέρωμα για την Biennalle που έγινε το 1986 και την Τωρινή...





Είναι η δεύτερη φορά που η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον θεσμό από το 1986, όταν έγινε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη πολυπολιτισμική διοργάνωση με εμπνεύστρια την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Φέτος τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεθνής Ενωση της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου σε συνεργασία με τον δήμο της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Δείτε το χάρτη των εκδηλώσεων εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
Και όσο για το Πρόγραμμα ? Απλά δείτε εδώ

YΓ. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ακόμα δεν υπάρχει στο site τι και αν σήμερα ξεκινάει η Biennalle!! Mην αγχώνεστε όμως θα βγει όταν τελειώσει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια