Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

H κρουαζιέρα πάει Θεσσαλονίκη….?

Thessaloniki…
SEE/HEAR/TASTE/DISCOVER
An unforgettable Cruise experience

Με αυτό το σλόγκαν προσπαθεί ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης να προωθήσει την Θεσσαλονίκη ως προορισμό στα κρουαζιερόπλοια, την πόλη που ενώ έχει το «μεγαλύτερο» παραλιακό μέτωπο στην Ευρώπη ΔΕΝ το έχει αξιοποιήσει ΟΥΤΕ ΣΤΟ ελάχιστο..

Είναι αλήθεια ότι όταν σήμερα έπεσαν στην αντίληψη μου τα συγκεκριμένα φυλλάδια το αίσθημα που μου δημιουργήθηκε ήταν πολύ θετικό…Είπα «επιτέλους..!! κάτι κινείται…» Όμως, καθώς περνούσε η ώρα αναρωτιόμουν αν τελικά αυτός ο τρόπος είναι ο ενδεδειγμένος για να δημιουργηθεί ένα σταθερό «κύμα» τουριστών που θα επισκέπτονται την πόλη μας.. Με ένα σύντομο φυλλάδιο που δίνει έμφαση σε εικόνες και σλόγκαν και ένα λίγο πιο αναλυτικό μπορεί κανείς να το πετύχει αυτό?

Εγώ απλά θα πω μακάρι..
Θα μου πείτε αρχή είναι ..
Θα σας απαντούσα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…
Βέβαια επειδή είμαστε στην Θεσσαλονίκη και μόνο που έγινε αρχή έχει κάποια αξία..
Και το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι ένα ? Τι θέλουμε να πετύχουμε….?

Αν φυσικά σκοπός μας είναι να εκμεταλλευτούμε την κρουαζιέρα φέτος που γίνεται μακελειό στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Τυνησία, τότε θα πω πως τέτοιες προσπάθειες μπορούν να πετύχουν από μόνες τους (στον αυτόματο) για «αναγκαστικούς»-περιστασιακούς και μόνο λόγους.. Αν όμως ο στόχος μας είναι να αποκτήσει η πόλη μας ένα όνομα στην κρουαζιέρα και να έχει σταθερά επισκέπτες πχ 1εκ το χρόνο αυτά όλα ακούγονται προνηπιακά ..

Οι τίτλοι όπως η Πόλη του πολιτισμού, η ιστορική πόλη, η ρομαντική , η πόλη του καλοκαιριού και της παράδοσης είναι "μαρκετίστικα και πιασάρικα" αλλά νομίζω ότι κρύβουν και μια αβάσταχτη κενότητα…? Είναι η πόλη μας έτοιμη να κάνει επιτέλους ένα οργανωμένο Στρατηγικό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης ?

Πρέπει επιτέλους η πόλη να γίνει ΜΙΑ ομάδα .. Ας κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς της πόλης να βγάλουν ένα στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα δέκα χρόνια...Τόσο δύσκολο είναι? Πότε θα καταλάβουμε πως ο "ήλιος" της Θεσσαλονίκης είναι ο τουρισμός?

ΥΓ. Συγχαρητήρια στον ΟΛΘ για αυτήν την μεμονωμένη προσπάθεια …Ελπίζω να είναι πολύ κοντά η μέρα που θα έχουμε ένα υλοποιήσιμο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο δεν θα πάει στην Ανακύκλωση ούτε θα κιτρινίσει στα συρτάρια κάποιων γραφείων…

3 σχόλια:

  1. Επιτέλους, κάτι άρχισε να κινείται στην πόλη? :-) αφυπνιζονται ακόμα και δημόσιοι οργανισμοί ή είναι η ιδέα μου?
    "Πρέπει επιτέλους η πόλη να γίνει ΜΙΑ ομάδα... Τόσο δύσκολο είναι?" Ναι, είναι απίστευτα δύσκολο, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για οποιαδήποτε ελληνική πόλη ή κοινότητα ισχύουν τα ίδια.
    Πολύ περισσότερο δεν θα συμφωνήσουν οι φορείς/ατομα ποτέ, αν ορίσεις την Θεσσαλονίκη ως πόλη τουρισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο παρελθόν το καμποτάζ δεν το επέτρεπε. Τώρα ξεκινά η όλη προσπάθεια. Αν επενδύσουν και στο ίντερνετ και αν η Περιφέρεια στραφεί και προς τους τουριστικούς κολοσσούς του εξωτερικού ίσως γίνει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πιστεύω Πάρη πως ήταν δύσκολο στο παρελθόν..Έχουν αλλάξει τα πράγματα..Έχουν στενέψει τόσο τα οικονομικά περιθώρια όλων που πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε κάτι καλό..Πρόχειρα πράγματα δεν συγχωρούνται..Ας Ξυπνήσουμε λοιπόν όλοι από το λήθαργο μας και ας δώσουμε στην Θεσσαλονίκη επιτέλους την δυνατότητα να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός..
    @φίλε Δείμε το καμποτάζ ποτέ δεν το κατάλαβα και ούτε πρόκειται να το καταλάβω μάλλον..Ήταν για μένα κάτι απαράδεκτο..Συμφωνώ πως πρέπει επιτέλους να οργανωθεί όλος ο τοπικός μηχανησμός(Δήμοι,Περιφέρεια,επιμελητήρεια,δημόσιοι οργανισμοί,φορείς της πόλεις κλπ) για να υπάρχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα...Μας συμφέρει όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια