Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Οδηγός Επιβίωσης για το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης…

Και ναι ..αύριο Παρασκευή 12 Μαρτίου ξεκινάει το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα μια διοργάνωση που μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μας κάνει περήφανους που υπάρχει και αναπνέει σε αυτήν την πόλη. Ένα φεστιβάλ που θα έχει σημαντικά αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις, πλήθος ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα τα οποία θα παραθέσουμε συνοπτικά παρακάτω.. O οδηγός Επιβίωσης περιλαμβάνει περιληπτικά ότι θα συμβεί αυτές τις μέρες στη πόλη μας.

Επιτέλους λοιπόν ήρθε και πάλι η ώρα για να ζήσει η δυστυχώς «μίζερη φτωχομάνα του Θερμαϊκού» μια εβδομάδα πολιτισμού εφάμιλλη πολλών άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων.. Ναι το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα είναι εδώ και Πρέπει όλοι μας να το αγκαλιάσουμε και να το ανεβάσουμε σε άλλο επίπεδο.


Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 21 Μαρτίου στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις αίθουσες του “Ολύμπιον”, στις αίθουσες “Τζον Κασσαβέτης”, “Σταύρος Τορνές”, “Φρίντα Λιάπα”, “Τώνια Μαρκετάκη” στο Λιμάνι και στο ΙΕΚ Ακμή. Δείτε στο χάρτη τις αίθουσες .

Η Θεσσαλονίκη είναι λοιπόν έτοιμη να γιορτάσει για Δωδέκατη συνεχή χρονιά την τέχνη του ντοκιμαντέρ παρόλες τις φετινές ιδιαιτερότητες , αναζητώντας αδιάκοπα τις εικόνες εκείνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής, οικολογικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.

Φέτος όλα τα έχει ο μπαξές…

Με αφορμή την πρόσφατη αποτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κοινού .Με έμφαση στο κεφάλαιο «Οικολογία», αφιέρωμα στις «Ιστορίες του Αιγαίου» και το σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ αλλά και με διαμαρτυρίες κινηματογραφιστών φέτος το Φεστιβάλ τα έχει όλα.. Αποχές, εντάσεις, ομίχλες, μεγάλες συμμετοχές, καινούργιες αξιόλογες προσπάθειες, παράλληλες εκδηλώσεις και ένα σωρό άλλα happening ...

Από ελληνικής πλευράς στη φετινή 12η διοργάνωση αίτηση συμμετοχής υπέβαλαν συνολικά 68 ντοκιμαντέρ έναντι 61 πέρυσι. Εν τω μεταξύ αποχή λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση νόμου πλαισίου για τον κινηματογράφο αποφάσισαν δεκαεπτά δημιουργοί, οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους τούς 233 «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», που απείχαν από το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον περασμένο Νοέμβριο.

Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί 189 ταινίες αφιέρωμα στον σπουδαίο Πολωνό δημιουργό Κριστόφ Κισλόφσκι, στον συμπατριώτη του Αντρέι Φίντικ, αλλά και στο σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ, στον ασυμβίβαστο Ολλανδό σκηνοθέτη Γιόρις Ιβενς που θεωρείται «πατέρας του ντοκιμαντέρ», και στο Αιγαίο κ.τ.λ.

Το φεστιβάλ ξεκινάει με την ταινία του Kaspar Astrup Schroder "Η εφεύρεση του Δόκτορα Νάκαματς".

Το πιο Σημαντικό γεγονός στο Φετινό Φεστιβάλ!!
Μια νέα πρωτοβουλία προστέθηκε από πέρσι στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: η διοργάνωση του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρσι και από φέτος καθιερώνεται σε μόνιμη και σταθερή ετήσια βάση. Το 2ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 και 10:00 πμ στην Αίθουσα ΑΚΜΗ , συγκεντρώνοντας τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό να αποτελέσει πεδίο έρευνας, διαλόγου, ιδεών και κατευθύνσεων δράσης για τον κλάδο του Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως.


Cine Επιλογές…

Για τις πρόκες των εικόνων προειδοποιεί η αφίσα του Φεστιβάλ, γεμάτη «καρφιά» για τις «Όψεις του κόσμου» και των πολύπαθων λαών του, με τον οποίο καλούνται να γνωριστούν μέσω της οθόνης οι δεκάδες χιλιάδες θεατές.


«Ιστορίες του Αιγαίου» και των γεωγραφικών αλλά και ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων του, «Αφρικανικές ιστορίες» για την πολύπαθη γη και τον αγώνα επιβίωσης των λαών της, ντοκιμαντέρ - για πρώτη φορά στη διεθνή κινηματογραφία- για την άγνωστη Βόρεια Κορέα των 23 εκατομμυρίων, «Οψεις του κόσμου» από την Κίνα έως την Αργεντινή και από τη Σιβηρία μέχρι την Κούβα, «καταγεγραμμένες μνήμες» από ιστορίες ξεχασμένες, «Μικρές αφηγήσεις» για βιοτεχνίες μωρών στην Ινδία, «Παιδιά που δεν παίζουν», «bi» νεαρούς στις ΗΠΑ, «Μπίζνες με αγόρια» στην Ασία είναι μόνο μερικά από τα documenter που θα προβληθούν φέτος στο φεστιβάλ .


Εμείς ξεχωρίσαμε κάποια από τα Ντοκιμαντέρ που τα βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα…

  • Η ταινία «Καταγγελία» (Γαλλία- Κίνα) γυριζόταν επί δέκα χρόνια μέχρι και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και καταγράφει την ιστορία μιας μητέρας και της κόρης της. Ο σκηνοθέτης Ζάο Λιάνγκ κινηματογραφεί ενάγοντες που έρχονται στο Πεκίνο από κάθε γωνιά της Κίνας, για να καταγγείλουν καταχρήσεις και αδικήματα που έχουν διαπράξει οι τοπικές αρχές.
  • Ποιος θα περίμενε ότι στη χώρα των Ταλιμπάν, περισσότεροι από 400.000 γυναίκες και παιδιά είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά- και δη στην ηρωίνη? «Εθισμένοι του Αφγανιστάν»
  • Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει δύο πυγμάχους με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ο καθένας. Την ιστορία των δύο πυγμάχων καταγράφει στο ντοκιμαντέρ της «Βoxing Cuba» η Ελληνίδα Ειρήνη Μιχαηλίδου.
  • Στον κατάλογό ενός τσέχικου ταξιδιωτικού γραφείου προσφέρει αντί 2.600 ευρώ ένα «ταξίδι στο άγνωστο», μια περιοδεία στη Βόρεια Κορέα, «το πιο απομονωμένο κράτος του κόσμου». Η ταινία με τον τίτλο «Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Κορέα» της 30χρονης Τσέχας κινηματογραφίστριας Λίντα Γιαμπλόνσκα ακολουθεί το ιδιότυπο ταξίδι των 27 συμπατριωτών της στη Βόρεια Κορέα.
  • Ποιος γνωρίζει ότι ανάμεσα στους 30.000 αγνοουμένους (desaparecidos) της χούντας του Χόρχε Βιντέλα (Αργεντινή 1976-1981) ήταν και δεκάδες Ελληνες ή άτομα ελληνικής καταγωγής ? Όλα αυτά μπορείτε να τα μάθετε στην «Λίστα της σιωπής».
  • Το μεγαλύτερο... εργοστάσιο μωρών της Γης «λειτουργεί» τα τελευταία χρόνια στην Ινδία. Είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που χρηματοδοτούν την παρένθετη μητρότητα. Δύο ταινίες με ανάλογους τίτλους ( «Google Βaby» του Ζίπι Μπραντ Φρανκπαραγωγή Ισραήλ και Ινδίας- και «Μωρά made in Ιndia» των Στεφανί Λεμπρίν και Φιλίπ Λεβασέρ- Γαλλία) που περιγράφουν το εσωτερικό του «εργοστασίου», αλλά και το δίκτυο πωλήσεων που έχει στηθεί για την προώθηση των «προϊόντων».
  • Τέλος θα ήθελα να επισημάνω μια πολύ αξιόλογη Ελληνική προσπάθεια που για πρώτη φορά στην Ελλάδα ασχολείται με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το τεράστιο σκάνδαλο των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Διερευνά τη διαφθορά, τα συμφέροντα και τον πακτωλό χρημάτων που διακυβεύονται, αλλά κυρίως εστιάζει στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, παρακολουθώντας τον αγώνα ενός πατέρα, που έχασε το παιδί του εξαιτίας μιας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας, για δικαίωση... "Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις"… Δείτε περισσότερα εδώ

Εισιτήρια που μπορώ να βρω?
Υπάρχουν τρία ταμεία: ένα στο Ολύμπιον, ένα στην Αποθήκη 1 και ένα στην Αποθήκη Δ. Κάθε ταμείο εκδίδει εισιτήρια μόνο για τις αίθουσες του χώρου στον οποίο στεγάζεται. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4€. Τα μέλη-κάτοχοι CINEKAΡΤΑ F, οι προσκεκλημένοι και οι κάτοχοι προσκλήσεων εκδίδουν μηδενικό εισιτήριο. Δωρεάν είσοδο έχουν και οι φοιτητές, καθώς και οι κάτοχοι Καρτών Πολιτισμού έως και την προβολή των 15:30 σε όλες τις αίθουσες. Ειδικά για τις τελετές Έναρξης και Λήξης δεν εκδίδονται εισιτήρια, ισχύουν μόνο οι προσκλήσεις. Αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ώρες ταμείου: 10:00 το πρωί έως 10 λεπτά μετά την έναρξη της τελευταίας προβολής της ημέραςΑίθουσες Αποθήκης 1 Ώρες ταμείου: Μία ώρα πριν από την έναρξη της πρώτης προβολής έως 10 λεπτά μετά την έναρξη της τελευταίας προβολής της ημέρας Αίθουσες Αποθήκης Δ Ώρες ταμείου: Μία ώρα πριν από την έναρξη της πρώτης προβολής έως 10 λεπτά μετά την έναρξη της τελευταίας προβολής της ημέρας

Τι είναι η CineΚάρταF?
Αν θέλετε φυσικά μπορείτε να αποκτήσετε την CineΚάρταF- DISCOUNT και η τα τιμή της ανέρχεται στα 50€ (κανονική) και 30€ (φοιτητική *) ενώ οι κάτοχοί της έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ (με σειρά προτεραιότητας) σε όλες τις προβολές του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (12-21 Μαρτίου 2010) και κάποια άλλα προνόμια.. (Δεν ισχύει για τις τελετές έναρξης και λήξης.) Η κάρτα ισχύει μέχρι το τέλος της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν (Μάιος 2010). Συμπληρώστε την αίτηση κάνοντας κλικ EΔΩ. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ . Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ


Θα είμαστε όλοι εκεί.. Γιατί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ χρειάζεται την παρουσία μας και εμείς χρειαζόμαστε την ύπαρξη του σε αυτήν την πόλη…

2 σχόλια:

  1. Έχω δει ήδη 5 ντοκιμαντέρ όλα άψογα.

    Γίνεται καταπληκτική δουλειά στην επιλογή των ταινιών.

    Σας παροτρύνω να το επισκεφθείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ήταν απλά μαγικό. Δυστυχώς οι περισσότερες αίθουσες ήταν μισό-άδειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια