Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Είμαστε μια κοινωνία των Φτωχών ή Βελτιώθηκε η Κοινωνική μας Πρόνοια?Ας Μου απαντήσει κάποιος?

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερες ειδήσεις ακούω για φτώχεια,φτώχεια, φτώχεια..Και αναλογίζομαι...Υπήρχε και "παλιά" στον ίδιο βαθμό ή τώρα άλλαξε κάτι....?
Μια σειρά δημοσιευμάτων με Προβλημάτισε....

Παλιότερα είχαμε αναφέρει για το Super Market των Φτωχών του Δήμου Θεσσαλονίκης, μια καινούργια για τα Ελληνικά δεδομένα έννοια..Αργότερα κάναν την εμφάνιση τους στην Πολίχνη συγκεκριμένα η Πολυκλινική πολυτελείας… για απόρους... όπως και το Πολυϊατρείο απόρων ΚΑΙ αστέγων της ΕΚΠΟΙΖΩ!!! Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η δημιουργία του Φαρμακείου φτωχών και πάλι στην Πολίχνη και ότι θα γίνουν διάφορα Συσσίτια για άπορους σε όλους τους δήμους της πόλης..
Έτσι άρχισε κάτι να με τρώει... Όλο αυτό τι είναι τελικά? Επιτέλους Κοινωνική Ευαισθησία ή Κοινωνική ανέχεια? Πρόνοια ή εξαθλίωση? Τι επιτέλους γίνεται σε αυτήν την χώρα.... Οι Κοινωνικές υπηρεσίες στάθηκαν στο ύψος τους ή απλά άρχισε να γίνεται επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας έστω και μηδαμινής "πρόνοιας" για αυτά τα άτομα γιατί πολύ απλά πολλαπλασιάστηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα? Η απάντηση είναι δική σας ...Εγώ έχω να αναφέρω μόνο τα εξής:

Ένας στους πέντε Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα του Παρατηρητηρίου Φτώχειας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «27» μετά τη Λετονία, σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα του Παρατηρητηρίου Φτώχειας, Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ένας στους 5 κατοίκους στη χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ των «15».Τα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας....

ΥΓ. Στόχος του post είναι να προβληματίσει και όχι να προκαλέσει "πανικό".....περιμένω τις απόψεις σας...

3 σχόλια:

  1. καλέ μου φίλε, το ερώτημα σου φυσικά είναι ρητορικο..οχί είναι ειρωνικό πιστεύω! Αν είναι έτσι καλώς το θέτεις... ευχαριστούμε τον μέγα αυτοκράτορα, δήμαρχο θεσσαλονίκης για το σουπερ μάρκετ φτωχών, τον νομάρχη θεσσαλονίκης,real estate manager, για την χορηγία προφανώς των κτιρίων που στεγάζονται (σούπερ και φαρμακείο) και όλους τους άλλους σωτήρες για την κοινωνική τους ευαισθησίας..οχι το κοινωνικό σας κράτος λαμόγια δεν το θέλουμε!!οχί ευχαριστούμε!!η Ελλάς δεν πρόκειται να έχει κοινωνικό κράτος όσο οι κολομπαράδες είναι εκεί πάνω..γίνεται αυτοί που προβάλονται να μεριμνήσουν για το καλό του συνόλου..σκεψου ένα από τα ψώνια της ΤΒ, γίνεται να σκέφτεται το σύνολο?μόνο την πάρτη του σκέφτεται..φίλε το βήμα σου είναι καλό..δώσε/στε στην σαλόνικά πνοή να αλλάξει..τέρμα η λύπη για την πολή μας (αναγκαστικά φύγαμε από αυτή,δεν μας χωρούσε)..λαμόγια της πόλης και της χώρα ..τσους!!
    Συμπέρασμα, όσο αυτός ο λαός έχει ψηλά λαμόγια κοινωνικό κράτος δεν θα δεί...και να μην δει..καπιταλισμός, ελεύθερη αγορα..δεν συμβαδίζουν με κοινωνικό κράτος!!

    (φιλος GF)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού συμφωνήσω κατ'αρχάς με τον ανώνυμο, να σου πω για παλιότερα και για σήμερα; Έχουμε γυρίσει 40 χρόνια πίσω, την εποχή της κατοχής με τα συσσίτια και τα κουπόνια, και πού είσαι ακόμα Kourtgeo, πού είσαι ακόμα! Έχω γράψει περί ακρίβειας-φτώχειας ούκ ολίγες φορές και στο παλιό και στο νέο blog. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω:
    -€=1 δρχ=1 cent=345% βάση ανόδου όλων των αγαθών-υπηρεσιών
    -Μισθοί εξισώθηκαν με € δενν πήγαν 3,45 φορέ πάνω φυσικά...
    -Καρτέλ & πολυεθνικές κουμαντάρουν τα πάντα (συμφωνίες πάντα για ανυψωτικές τιμές)-Αποτέλεσμα: Καθόλου substitutes, βασική αρχή της Πολιτικής Οικονομίας και αυτά που μας λένε οτι δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση είναι φούμαρα. Έλα να δείς στη λαχαναγορά της Αθήνας ανθρώπους να μαζεύουν τα πεταμένα χάμω (δεκάδες-εκατοντάδες καθημερινά). Πρίν 10 χρόνια δεν υπήρχε ούτε 1ας
    -Σμπαράλιασμα ΣΣΕ και συνδικάτων
    -Καπιταλιστικό σύστημα ξεπουλάει δημόσια φιλέτα σε ιδιώτες (ιδιώτες=απολύσεις=ανεργία)
    -Ανάλγητο κράτος επίδομα ανεργίας για να ταΐζεις περιστέρια. Αν δεν υπήρχε οικογένεια θα είχαμε πεθάνει (ή ξεσηκωθεί επιτέλους & θα τάχαμε σπάσει όλα)
    -Ρουσφέτια-διάτρητο ΑΣΕΠ-σκάνδαλα-ταμεία άδεια-σύνταξη δεν θα πάρουμε
    -Συνταξιούχοι που τους ζουν τα παιδιά τους και τούμπαλιν
    -Χίλιοι και πλέον (επίσημα γιατί ανεπίσημα άστο) άστεγοι στην Αθήνα μόνο
    -"Ευέλικτη" εργασία=καλύτερα πάρε επίδομα ανεργείας
    -Ανάλγητο κράτος καμμία δράση-στήριξη(είπαμε ας είναι καλά ο μπαμπάς και η μαμά μέχρι να πεθάνουν)
    -Μαύρη εργασία (χωρίς ένσημα και με μικρότερο μισθό από το βασικό του ανειδίκευτου)
    -Τεμπελιά (ντάξει μεγάλε 35άρη, να μένεις με τους γονείς σου γιατί δουλεύεις μα δε βγαίνεις το νιώθω. Να μένεις γιατί βαριέσαι που ζείς και δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου με το χαρτζιλίκι-αμάξι του μπαμπά, φτωχός θα καταλήξεις, τουλάχιστον κάνε μια δουλειά μπορεί από σπόντα να πιάσεις κάτι παραπάνω)να λέμε και τα στραβά μας...
    - Παράνομη "διαλογή" εργατών-εργαζομένων (έχεις παιδιά; δεν είσαι όμορφη; δε δέχεσαι μαύρη εργασία; είσαι πάνω από 40; Άντε Γειά!)
    -Αποχαύνωση και αποπροσανατολισμός από τα ΜΜΕ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ, ΕΙΜΑΙ 33 ΣΤΑ 34 ΕΧΩ ΑΛΛΑΞΕΙ 7 ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΩ.

    Θυμάμαι πιτσιρικάς, τα παραπάνω που σου αναφέρω και θα μπορούσα να κάθομαι να γράφω όλο το βράδυ, ήταν αδιανόητα!

    Δεν είναι ιδέα σου, και να τρομάξουν, δεν πειράζει, να τρομάξουν μπάς και γίνει τίποτα...

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Και εγώ αυτήν την εντύπωση έχω φίλε ανώνυμε και φίλε Εκτόρα...Η Κοινωνική πρόνοια της Ελλάδας είναι για τα ματάκια του κόσμου...Κάτι σαν το νιώθω ενοχές ένα πράγμα...Μας τα αρπάζουν μας ξεζουμάνε,κάνουν βίλες με τα λέφτα μας, ανταλάσσουν οικόπεδα του δημοσίου λες και είναι δικά τους και επειδή όλα αυτά προκαλούν την όργη του κόσμου σου κάνουν και ένα πχ.Συσίτιο ή ένα σουπερ μαρκετ φτωχών έτσι για να βγούνε στις Εφημερίδες....Φυσικά και για πολλούς αυτά πχ τα συσσίτια, οι πολυκλινικές είναι απαραίτητα και καλώς γίνονται αλλά ένα κράτος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έχει προτεραιότητα του την κοινωνική πρόνοια με αυτές τις μεθόδους!!
    Όσο δεν υπάρχει ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στην πολιτική ζωή του τόπου τόσο θα τσαλαπατιέται ο απλός κόσμος....Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια