Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Το συμβούλιο της Ευρώπης βράβευσε Ελληνικό ηλεκτρονικό παιχνίδι Πρόληψης Ναρκωτικών! Τελικά υπάρχει «Ελπίδα»…?

Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης απονεμήθηκε σε ηλεκτρονικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Πρόγραμμα «Resist» (Αντιστάσου) και επιμελήθηκε το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ελπίδα», που εδρεύει στην Καλαμαριά.
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι κατασκευασμένο για Υπολογιστές , αφορά παιδιά ηλικίας 12-18 ετών, και αντικείμενο του είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Το Story απλό και έξυπνο…
Ο ήρωας του παιχνιδιού έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε πέντε διαφορετικούς χώρους (σπίτι, σχολείο, καφέ, μαγαζί, πάρτι) και να συζητά με τους γύρω του (γονείς, φίλους, γνωστούς και άγνωστους), έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα να βλέπει τις συνέπειες των διαφόρων απαντήσεων στις επιλογές που κάνει.Στόχος του εγχειρήματος είναι να δουν τα παιδιά κάποιες λανθασμένες συμπεριφορές και να αντιληφτούν πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά.

Μέσα από το παιχνίδι επιδιώκετε να ενισχυθεί η αντίσταση στις πιέσεις έτσι ώστε σε μια στιγμή αδυναμίας να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να πουν «όχι» σε κάποιον που τους προτείνει να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Να πουν ΟΧΙ στον αργό –βασανιστικό Θάνατο…Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο κομμάτι προκειμένου να αποφύγουν οι νέοι την εμπλοκή στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

Ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Μεδίτσκος και οι ψυχολόγοι Γεωργία Γκιούρα και Βάσω Ασκητοπούλου συνεργάστηκαν για το περιεχόμενο του προγράμματος. Μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα «Resist» βραβεύτηκαν και άλλα δύο προγράμματα, ένα από την πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας με τίτλο «Sweep the weed out of the gate» και το πρόγραμμα «Battle of the West» από την Ολλανδία. Η απονομή των βραβείων έγινε στη Βαρσοβία και το καθένα από αυτά συνοδεύτηκε από το ποσό των 5.000 ευρώ.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1998. Κύριος σκοπός του είναι η πρόληψη της τοξικοεξάρτησης - ιδιαίτερα των νέων - και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας των κατοίκων της περιοχής. Στηρίζεται από τον ΟΚΑΝΑ οικονομικά και επιστημονικά. Μέλη της είναι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α' & β΄ βαθμού, αλλά και κοινωνικοί φορείς. Έχει έδρα το Δήμο Καλαμαριάς και δραστηριοποιείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης σε γονείς, νέους, εκπαιδευτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες. Συμμετέχει σε δίκτυα και εμπλέκει εθελοντές για να στείλει μηνύματα πρόληψης στην τοπική κοινωνία. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες : ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Διεύθυνση: Ησιόδου 10 Ν.Κρήνης Τ.Κ 55132 (Παλαιό Τέρμα λεωφορείων Ν.Κρήνης) Για πληροφορίες: Βάσω Ασκητοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ώρες Λειτουργίας : Πρωί 8:30 - 2:30 Απόγευμα : Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τηλ. Επικοινωνίας : 2310 - 442044, 2310 - 442043 Fax : 2310 -442043. E-Mail:kpelpida@otenet.gr και Site:http://www.kpelpida.gr/ Αριθμός Λογαριασμού για χορηγίες και δωρεές ΕΘΝΙΚΗ 219/48006560 .
Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την πρόβολη και την στηριξή όλων μας ...Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους υπευθύνους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια