Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Το 2008 φεύγει τρέχοντας…Το 2009 έρχεται!! Ένας απολογισμός της χρονιάς για την Θεσσαλονίκη!!

Το 2008 ήταν μια χρόνια για την Θεσσαλονίκη σαν όλες τις προηγούμενες!!! Μπόλικες υποσχέσεις ,εξαγγελίες ,θα, θα ,θα…και ουσία μηδέν.. Άλλη μια χρονιά πήγε Χαμένη χωρίς να αλλάξει τίποτα ουσιαστικά για την πόλη και την ποιότητα ζωής μας.. Τα καταφέραμε λοιπόν να μείνουμε για 11 συνεχή χρόνια(από το 1997 Πολιτιστική πρωτεύουσα ) στάσιμοι.. Όχι πως έγινε και κάτι τεράστιο το 1997 αλλά τουλάχιστον βρισκόμασταν στον Ευρωπαϊκό χάρτη…Από τότε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και θα τα δούμε αναλυτικά:

Δημοτικά έργα
Το μεγαλύτερο Δημοτικό έργο του ατσαλάκωτου παραμένει αδιαμφισβήτητα τα 21 εκατ. που έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου…Δεν ήταν χίλια ευρώ αλλά 21 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ που σύμφωνα με το Δήμαρχο τα καταχράστηκε ένα "Δημόσιος υπάλληλος"…Δικαιοσύνη? Χμμμμ. Μπα δεν προβλέπεται…

Κατά τα άλλα το δημαρχιακό μέγαρο το γιγαντιαίο αυτό έργο ακόμα δεν ολοκληρώθηκε γιατί No money No funny και έτσι όπως πάμε δεν προβλέπεται να τελειώσει..

Η αλάνα της Τούμπας ακόμα να ολοκληρωθεί(πάνε πολλά χρόνια). Τα πολυδιαφημισμένα πάρκινγκ όπως και η δημοτική συγκοινωνία για ακόμα μια χρονιά έμειναν στα χαρτιά και έτσι όλοι οι κάφροι συμπολίτες μου παρκάρουν όπου γουστάρουν…

Το τέλος του 2008 βέβαια δεν είπε την τελευταία του κουβέντα ..Στην λήξη μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις…Ναι μετά από 3 περίπου χρόνια ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του Λευκού Πύργου …Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από την ταχύτητα των έργων και ήρθε η ολοκλήρωση στις αρχές Νοέμβρη της ανάπλασης του πρώτου μέρους της νέας παραλίας για να ολοκληρωθεί το παζλ!! Πάντως τα δύο τελευταία έργα άρεσαν σε γενικές γραμμές στους Θεσσαλονικείς...

Μέσα μαζικής μεταφοράς - οδικοί άξονες
Τώρα θα μπει να τρυπήσει ο Κωστίκας μετά θα μπει ο Γιωρίκας.... αλλά…. τζίφος…Το Μετρό προχωράει αλλά δεν τρυπάει και αυτό είναι που προβληματίζει…Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες ο Κωστίκας θα αρχίσει να τρυπάει τους πρώτους μήνες του 2009 αλλά να τους πιστέψουμε? χμ..Είναι πάντως το μόνο μεγάλο έργο που προχωράει αργά αλλά σταθερά..

Όσον αφορά τώρα την υποθαλάσσια ,το έργο που είχε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους κατοίκους της πόλης μου, μετά από χρόνια μελέτες , εξαγγελίες κάθε χρόνο αλλάζει κάτι στο αρχικό σχεδιασμό της (άρα καθυστέρηση) πράγμα που αποδεικνύει ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το λιγότερο ελλιπής…Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον υπουργό Δεν εγκαταλείπετε το έργο…

Ακόμα ένα μεγάλο έργο αυτό της επέκτασης του αεροδρομίου παρουσιάζει σημάδια καθυστερήσεις και οι αντιδράσεις μεγαλώνουν καθώς φαίνονται τα πρώτα σημάδια περιβαλλοντολογικής «καταστροφής»..Οι φωνές για ένα καινούργιο αεροδρόμιο δυτικά δεν ακούστηκαν από κανέναν(λόγω μεγάλου κόστους) και ξοδεύονται χρήματα σε ένα αεροδρόμιο που τους μισούς μήνες είναι κλειστό ΛΟΓΩ ΟΜΙΧΛΗΣ!!

Ο προαστιακός ξεκίνησε ο προαστιακός μας πάει….Ένα έργο πολυδιαφημισμένο ξεκίνησε τα πρώτα του δειλά βήματα μέσα στο 2008. Για ένα διάστημα σταμάτησε κάποια δρομολόγια μετά ξανά άρχισε και τώρα λειτουργεί κανονικά προς Λάρισα…Οι μελλοντικές επεκτάσεις του βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας.

Ο ΟΑΣΘ, το μοναδικό ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ παρουσίασε μέσα στην χρόνια τις «έξυπνες» στάσεις που σε ενημερώνουν πότε έρχεται το λεωφορείο που επιθυμείς..
Η Εξωτερική περιφερειακή, η μοναδική λύση για να αποφορτιστεί η εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα στα χαρτιά και ενώ ήταν στις προθέσεις να αρχίσει η κατασκευή της μέσα στο 2009 μάλλον θα υπάρξει καθυστέρηση…

Περιβάλλον
Ο τομέας που η Θεσσαλονίκη υστερεί περισσότερο είναι ο τομέας του περιβάλλοντος. Για ακόμα μια χρονιά τα Στρατόπεδα μείναν ανεκμετάλλευτα ΧΩΡΙΣ κανένα ίχνος ελπίδας..Ο καθένας θέλει να τα αξιοποιήσει όπως να 'ναι ανάλογα με τις ανάγκες του χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποιος υποτυπώδης σχεδιασμός (Υπερτοπικός)...Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου σε μια πόλη που κατέχει την Πρώτη θέση από το τέλος στην Ευρωπαϊκή λίστα που αφορά την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο!!


Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην θέση αυτής, γέμισε χαμόγελα την τοπική αυτοδιοίκηση....Όμως δεν παύει αυτό να είναι μια εξαγγελία και τίποτα παραπάνω ..Δηλαδή λόγια, λόγια, λόγια. Σχεδιασμός δεν υπάρχει και εδώ, και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους...Αυτό που απασχολεί όλους τώρα είναι που θα πάει η νέα ΔΕΘ!!Ανατολικά ή Δυτικά?Φυσικά άρχισαν οι πρώτες "διεκδικήσεις" του υφιστάμενου χώρου από το Πανεπιστήμιο και όχι μόνο... Βέβαια ακόμα είμαστε στα πρώτα επεισόδια του σίριαλ που θα τραβήξει χρόνια!! Πολλά χρόνια..Δυστυχώς!!

Μέσα στην χρονιά αυτή καταφέραμε με πολύ κόπο να κάνουμε και την ΠΡΩΤΗ κηδεία λίμνης ..Της λίμνης Κορώνειας και ακολουθούν και άλλες ..Τα λόγια είναι περιττά τέτοιες στιγμές..



Ο Θερμαϊκός κόλπος αργοπεθαίνει σιγά σιγά μιας και σε αυτόν καταλήγουν τα πάντα από βιομηχανικά απόβλητα μέχρι και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας!!Ως πότε θα αντέχει αυτός ο κόλπος?
Ανακυρηχτήκαμε το 2008 Πρωταθλητές στα Αιωρούμενα σωματίδια στο κέντρο της πόλης με ποσοστά που ξεπερνούσαν πολλές μέρες και τα 250% από το επιτρεπόμενο όριο της Ευρωπαϊκής ένωσης..Πάντως δεν είδα και κανένα να νοιάζεται ουσιαστικά..


Τέλος,όσον αφορά το χρόνιο πρόβλημα των χωματερών και φέτος δεν δόθηκε οριστική λύση...Άνοιξε ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης αλλά υπολειτουργεί.Επιπλέον έχουν υπολογιστεί ότι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι παράνομες χωματερές ξεπερνούν πλέον τις 1000.!!


Αυτά....


Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια...Τα βαρέθηκα ή μήπως καλύτερα ΣΑΣ βαρέθηκα!! Το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι απλό: όταν η Θεσσαλονίκη δεν σχεδιάζει, δεν προτείνει, δεν «βλέπει» την προοπτική της, δεν ξεφεύγει από τη μιζέρια της, τότε δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να αποφασίζει γι' αυτήν.... Κοιμηθείτε λοιπόν ακόμα έναν χρόνο και μετά θα ξέρουμε ξανα όλοι ποιος θα φταίει Ε ? Μήπως η Αθήνα και το κατεστημένο ή η ανυπαρξία σας? Καλή χρονιά σε όλους!!


Εύχομαι επιτέλους η νέα χρόνια να σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Θεσσαλονίκη..

2 σχόλια:

iLove σχόλια