Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Λάβετε θέσεις …Πάμε.. Αρχίζει το 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης !!

Έφτασε κιόλας η μέρα που θα ξεκινήσει η μεγάλη (τρόπος του λέγειν) γιορτή της έβδομης τέχνης στην πόλη μας ..Σήμερα λοιπόν Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στις 20.00 στη σκηνή του Ολύμπιον, ξεκινάει το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είστε έτοιμοι για να συμμετάσχετε σε αυτήν τη «μεγάλη» γιορτή?
Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. (ο Ψ δεν θα είναι , ούτε ο bill? Το κρατάνε μανιάτικο από πέρσι? )
Η ταινία που θα μας κάνει σεφτέ λοιπόν είναι ο Παλαιστής/ Wrestler του Ντάρεν Αρονόφσκι η οποία είναι βραβευμένη με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η επιλογή του Wrestler εναρμονίζεται απόλυτα με το πνεύμα της διοργάνωσης, καθώς φέρει την υπογραφή ενός δημιουργού με στίγμα και ξεχωριστή θέση στο σύγχρονο κινηματογραφικό στερέωμα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που κύριο στόχο έχει την ανακάλυψη και ανάδειξη νέων δημιουργών, σύστησε το 1998 τον Ντάρεν Αρονόφσκι στο ελληνικό κοινό, επιλέγοντας την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του π για το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα της 39ης διοργάνωσης. Ο σκηνοθέτης κέρδισε με το ντεμπούτο του κοινό και κριτικούς, ενώ απέσπασε Ειδική Μνεία από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, αφηγείται μια ιστορία απλή και την ίδια στιγμή συναρπαστική. Σκιαγραφεί το καθηλωτικό πορτρέτο του Ράντι Ρόμπινσον, ενός παλαιστή σε παρακμή, τον οποίον υποδύεται ένας αγνώριστος Μίκι Ρουρκ, σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας του. Η ερμηνεία του, ηλεκτρισμένη, συγκινητική και ταυτόχρονα διανθισμένη με λεπτές αποχρώσεις χιούμορ, έχει ήδη τιμηθεί στη Μόστρα και έχει υμνηθεί από τους κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Με αφηγηματική αμεσότητα και οδηγό του έναν σύγχρονο τραγικό ήρωα, ο Αρονόφσκι, μπαίνει για ακόμη μια φορά στο κινηματογραφικό ρινγκ και βγαίνει νικητής.
Ξεχωριστό στίγμα στην Τελετή έναρξης θα δώσει Το «travelling» ως κινηματογραφικός όρος, αλλά και ως ταξίδι στο χώρο και το χρόνο που θα σκηνοθετήσει ο Άγγελος Φραντζής και θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης. Το Ολύμπιον, με την βοήθεια τριών οθονών, θα μετατραπεί σε τρένο που θα διασχίσει την ιστορία του κινηματογράφου με ένα μεγάλο τράβελιγκ, οδηγώντας τους θεατές από τους αδερφούς Λυμιέρ μέχρι το σήμερα και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού μέχρι τη Θεσσαλονίκη. (Εντυπωσιακό ακούγετε ε?)
Αυτά τα ολίγα… Τα υπόλοιπα στις αίθουσες!!
ΥΓ. Για να μην ξεχάσω…..Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στηρίζει την μετακίνηση μέσω carpooling…Το carpooling.gr είναι μια ελεύθερη πύλη που λειτουργεί ως μέσο για την προσφορά ή την ζήτηση μέσων μεταφοράς για οργάνωση ταξιδιών εντός Ελλάδας ή αλλιώς, «διαδικτυακό κέντρο ωτοστόπ»
Για δείτε το…Kaλή αρχή....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια