Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,26 Οκτωβρίου του 1912!!

Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912 .Συνοπτικά θα παραθέσουμε τα παρακάτω ιστορικά γεγονότα:

Η Θεσσαλονίκη που αλώθηκε από τους Οθωμανούς το 1430 μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού είχε την ευκαιρία για να απελευθερωθεί.Τον Οκτώβριου του 1912, μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού πολέμου με συμμάχους της Ελλάδας την Σερβία και την Βουλγαρία, εναντίον της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Ελληνικός στρατός εφορμώντας από τη Λάρισα Βόρεια, απελευθέρωσε την Ελασσόνα, την Κατερίνη, την Βέροια. Αρχηγός του Ελληνικού στρατού ο διάδοχος Κωνσταντίνος και Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι οι Βούλγαροι ήδη κατέλαβαν την Καβάλα και τις Σέρρες, θέλησε να προχωρήσει ο στρατός προς ανατολάς, προκειμένου να προλάβει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ η βασιλική οικογένεια επιθυμούσε να προχωρήσει ο στρατός βόρεια, προς απελευθέρωση του Μοναστηριού για να προλάβει τους Σέρβους που κατέβαιναν νότια.
Ο Βενιζέλος, με την διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ήρθε σε ρήξη με το παλάτι και επέμεινε στην άποψή του, στέλνοντας τηλεγράφημα στον αρχηγό του Στρατού Κωνσταντίνο να στραφεί ανατολικά προς Θεσσαλονίκη χωρίς να χάνει χρόνο.
Πραγματικά, ο Ελληνικός Στρατός, μετά την απελευθέρωση της Βέροιας, στις 20 Οκτωβρίου πολιορκεί την πόλη των Γιαννιτσών και κατορθώνει και διασπά το Τουρκικό μέτωπο και εισέρχεται στα Γιαννιτσά. Οι Τούρκοι, οπισθοχωρούν προς την Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να καθυστερήσουν τον Ελληνικό στρατό, καταστρέφουν τις γέφυρες του Λουδία, του Αξιού και του Γαλλικού. Αγγελιοφόροι αναφέρουν ότι η ΙΙ Βουλγαρική μεραρχία βρίσκεται στην πεδιάδα του Λαγκαδά.
Ο Αξιός τεράστιος και αδιάβατος. Τη νύχτα της 23ης προς 24η Οκτωβρίου οι Ελληνικές εμπροσθοφυλακές απελπίζονται καθ΄όσον η κατασκευή γέφυρας απαιτεί τουλάχιστον τρείς μέρες και υλικά δεν υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χαθεί διαπαντός. Σε μια κίνηση απόγνωσης, στρατιώτες απευθύνονται στα γύρω χωριά, τα Μάλγαρα, τα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τη Σίνδο. Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι άμεση. Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρουν ότι ξύλινο υπάρχει στο σπίτι τους και στο βιός τους, τις βάρκες τους, τα ξύλινα βαρέλια, τις πόρτες από τα σπίτια τους, ακόμα και τις κάσες. Δουλεύουν ασταμάτητα χιλιάδες κόσμου και στρατιωτών, άυπνοι και το πρωί της 24ης Οκτωβρίου η γέφυρα είναι έτοιμη.
Η διάβαση των ποταμών κρατάει μέχρι το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι προφυλακές της VII είναι ορατές πλέον από τους πανικόβλητους επιζήσαντες Τούρκους που βρισκόταν σε ακόμη αθλιότερη κατάσταση. Το απόγευμα της 26ης διάσπαρτες ομάδες της VII μπαίνουν στο Χαρμάνκιοϊ (Κορδελιό) και στα υψώματα του Ευόσμου. Αντίθετα, η Ελληνική χωροφυλακή προωθείται και εισέρχεται από τη Δυτική πύλη στη Θεσσαλονίκη. Η Βουλγαρική ΙΙ Μεραρχία βρίσκεται 4,5 χιλ. μακριά από το κέντρο της πόλης και στρατοπεδεύει τη νύχτα στην περιοχή του σημερινού Τιτάν.Εν τω μεταξύ ο διοικητής της Θεσσαλονίκης, Ταξίμ Πασάς, διαπραγματεύεται την παράδοση της πόλης στους Έλληνες, λέγοντας "από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε". Ο Κωνσταντίνος όμως απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επίκειται η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό. Τότε ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη χωρίς καθυστέρηση, καθιστώντας τον μάλιστα προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της.
Διαπραγματεύεται τους όρους παράδοσης και τελικά την νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Την επομένη, ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται πανηγυρικά στην πόλη.
Τελείται πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από την υποδοχή του στρατού. Η πόλη ανοίγει τις πύλες της στους απελευθερωτές.
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι η αρχή του οράματος της μεγάλης Ελλάδας, όραμα που κατέληξε στην μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού, στην Μικρασιατική καταστροφή.
Το βράδυ λοιπόν της 26ης Οκτωβρίου απελευθερώθηκε η Πόλη μας, ημέρα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της, Άγιου Δημητρίου . Ο Αγ. Δημήτριος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη αυτή και τιμάται ως πολιούχος, καθ' όσον υπάρχουν μαρτυρίες από θαύματα του Αγίου κατά την περίοδο της πολιορκίας της πόλης ..... Πολύς κόσμος έβλεπε τον Άγιο Δημήτριο στα τείχη της .....

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε ….

10 σχόλια:

  1. Φίλε μου μπράβο για την σκέψη σου να βάλεις μια ιστορική ανάρτηση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης...

    ΑΛΛΑ... άνοιξε καλά τα μάτια σου και σήκω στις μύτες των ποδιών σου μήπως και μπορέσεις να δεις πιο πέρα από τον τείχο προπαγάνδας που έχουν στήσει μπροστά σου...

    Διάβασε στο Δεξί Εξτρέμ την πραγματική ιστορία της εποχής με ντοκουμέντα και αποκόμματα εφημερίδων ή έστω μια άλλη εκδοχή της από αυτήν που έγραψε η προπαγάνδα του Βενιζέλου...

    Διάβασε ότι ο Βενιζέλος έστελνε τηλεγραφήματα που διέταζε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει την πόλη, ενώ ήξερε ότι η πόλη είχε καταληφθεί πριν 10 ώρες και μόλις έμαθε ότι βγήκαν οι εφημερίδες που έγραφαν ότι η πόλη έχει καταληφθεί ξαναέστειλε τηλεγράφημα και ζητούσε να μην παραδοθεί το προηγούμενο στο Κωνσταντίνο...

    Διάβασε και δες το απόκομμα της εφημερίδας για να μάθεις ότι στις 25 Οκτωβρίου όταν εμείς ήμασταν έξω από την Θεσσαλονίκη οι Βούλγαροι καταλάμβαναν την Δράμα!!

    Διάβασε και δες το απόκομμα της εφημερίδας για να μάθεις ότι τότε στη Μακεδονία πολεμούσαν ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΕΣ. Η μία στη Φλώρινα με κατεύθυνση προς Μοναστήρι και η Άλλη μέσω Κατερίνης, Βέροιας κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη...

    Διάβασε ποιος ζήτησε από τον Κωνσταντίνο που κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη, στις 25 Οκτωβρίου, να στείλει μια Μεραρχια στα Σέρβια της Κοζάνης όπου ήταν η έδρα της Στρατιάς που πολεμούσε στη φλώρινα και κατευθυνόταν προς Μοναστήρι

    Τέλος διάβασε ποιος αποκαλούσε την Θεσσαλονίκη «Εβραιούπολη» για να καταλάβεις ποιος την απελευθέρωσε πραγματικά

    Τέλος μην ξεχνάς ότι το Πρωτόκολλο παράδοσης φέρει την υπογραφή του Ταξίμ και το Πρωτόκολλο παραλαβής της πόλης τις υπογραφές των Δουσμάνη και ΜΕΤΑΞΑ...

    Καταλαβαίνω ότι η αλήθεια είναι σκληρή αλλά πρέπει να τη λέμε...

    Τα παραπάνω τα λέω με μεγάλη φιλική διάθεση μιας και λες ότι αγαπάς την πόλη σου και με την παρότρυνση αν σε προβληματίσουν όσα «καινούργια» διαβάσεις να βάλεις και ένα λινκ προς τα εδώ ώστε οι αναγνώστες σου να έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν και κάτι «άλλο» που ίσως τους προβληματίσει κι αυτούς...

    Τα λέμε

    ΥΓ. Για να προλάβω κανένα σχόλιο του τύπου «βασιλικά ανθρωπάρια είστε;» σου βάζω κατευθείαν και τι απάντησα στην σελίδα μου: «Είμαστε σκεπτόμενοι Έλληνες και όχι δούλοι των Αγγλοαμερικάνων ή της ιστορίας των νικητών. Και μην ξεχνάς ότι τη Βασιλεία εμείς την τελειώσαμε το 1974... μια για πάντα. Αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι χρωστάμε πολλά στην ηλιθιότητα του μαμάκια Κοκού, που πήγε να κάνει το αντιπραξικόπημα-κωμωδία, στον παροιμοιώδη αυταρχισμό και το θράσος της μάνας του, αλλά και στο βουκολικό πείσμα του χωριάτη (όπως τον χαρακτήριζε η Φρειδερίκη) Καραμανλή, που δεν ξέχασε ποτέ το χαστούκι που έφαγε από τη βασιλομήτηρ (ή βασίλισσα μήτηρ, όπως ήθελε να αποκαλείται) μπροστά σε κόσμο.

    Έτσι, ενώ παλεύαμε από το 1830 να απαλλαγούμε από την ξενόφερτη φυτεμένη βασιλεία, που μόνο δεινά έφερε στον τόπο, και πάντα οι χαραμοφάηδες έβρισκαν τον τρόπο και επέστρεφαν, τη λύση έδωσαν ο εγωισμός πέντε κομπλεξικών συνταγματαρχών και ενός πρώην δικηγοράκου από τις Σέρρες... Η τύχη δίνει καμιά φορά απίθανες λύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δεξί Εξτρέμ έχει απόλυτο δίκιο ως προς τα όσα υποτίθεται ότι διεμείφθησαν πριν την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μεταξύ Πρωθυπουργού Ε.Βενιζέλου και Διαδόχου Κωνσταντίνου, που ηγήθηκε του Στρατού μας σε τόσες νικηφόρες μάχες στον Α' και Β' Βαλκανικό Πόλεμο.

    Η δήθεν καθοριστική και "σωτήρια" για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης παρέμβαση Βενιζέλου αποδεικνύεται από τα σωζόμενα ιστορικά στοιχεία ότι εντέλει ήταν μύθος της βενιζελικής προπαγάνδας στα πλαίσια της όξυνσης του Εθνικού Διχασμού και της προσπάθειας αποδόμησης της εικόνας του Κωνσταντίνου Α' ως ικανού στατηλάτου και ηγέτου.
    Η προπαγάνδα αυτή όμως αργότερα αξιοποίηθηκε από την "Αριστερά" και τους αντιβασιλικούς εν γένει προκειμένου να πλήξουν αυτή τη φορά το βασιλικό θεσμό εν συνόλω και όχι απλώς το συγκεκριμένο φορέα του, Κωνσταντίνο Α', όπως αντιθέτως επεδίωκε ο Ε. Βενιζέλος που δεν υπήρξε ποτέ του πολέμιος του βασιλικού θεσμού.

    Οι διαβόητες δηλώσεις Βενιζέλου στη Βουλή της 12/8/1917 ουδέποτε τεκμηριώθηκαν και ουδέποτε βρέθηκαν τα περίφημα αυτά τηλεγραφήματα περί "σας απαγορεύω" κλπ. Στην πραγματικότητα όσον αφορά τη διαβόητη "στροφή προς Θεσσαλονίκη" το μόνο τεκμηριωμένο είναι το τηλεγράφημα Βενιζέλου προς Κωνσταντίνο της 12/10/1912, ώρα 10.20μμ, όπου ζητούσε πληροφορίες απ' το Διάδοχο για την πορεία του Στρατού και του υπενθύμιζε σε ήπιο ύφος την προτεραιότητα της Θεσσαλονίκης. Όμως την ιδέα της "στροφής προς Θεσσαλονίκη" την έριξε αρκετή ώρα πριν το Βενιζέλο ο Υπ. Εξωτερικών Λ.Κορομηλάς με τηλεγράφημα του στις 12/10/12 και ώρα 3.35μμ.

    Ωστόσο την ίδια μέρα ο Κωνσταντίνος και πριν την αποστολή του ως άνω τηλεγραφήματος του Βενιζέλου είχε ήδη διατάξει τη στροφή του κυρίως όγκου της στρατιάς (πλην της V Μεραρχίας που κατευθύνθηκε προς Μοναστήρι) προς Βέροια και συνακολούθως Θεσ/νίκη, όπου και συγκεντρωνόταν σύμφωνα με πληροφορίες ο Τουρκικός Στρατός η εξουδετέρωση του οποίου ήταν ο αντικειμενικός στόχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. i de3ia exei pei polla psemata kai sinexizei!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια σε όλους σας. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Ως Έλληνες, εκ του αποτελέσματος είμαστε δικαιωμένοι, όποιος και αν έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος συμμετοχής. Πρέπει η ιστορική αλήθεια να απονέμεται, όμως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να αντιμαχόμεθα, εμφύλια, μεταξύ μας, μια και είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας, εξαιτίας των ιδιαίτερων ικανοτήτων μας, με αποτέλεσμα την αυτοκαταστροφή μας ή την ανάλωση μας σε θέματα του παρελθόντος, χάνοντας το μέλλον. Πρέπει πλέον ως Έλληνες να αποκτήσουμε δύναμη ψυχής για την αναγνώριση των ικανοτήτων όλων και να μην διακατεχόμαστε από ατομική έπαρση και αλλαζονία. Όλοι συνετέλεσαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο καθένας από το μετερίζι του, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, και πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους. Λάθη διχόνιας του παρελθόντος δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Η αληθινή ελληνική ψυχή απονέμει πάντα το δίκαιο και το αληθινό ακόμα και στον εχθρό της. Ο σπουδαίος και ο μορφωμένος δεν έχει ανάγκη καπηλείας. Μορφωμένος θεωρείται ο άνθρωπος που έχει τρεις ύψιστες αξίες: πίστη στην ελευθερία, στην δικαιοσύνη και σεβασμό στην ζωή. Αλέξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο σε όλους όσους σκέφτηκαν να κάνουν αυτήν την κίνηση και να γράψουν για την απελευθέρωση της πόλης μας. Να μάθουν κάτι και τα νέα παιδιά γιατί αλλιώς θα μένουν στην άγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παρα πολυ καλο
    ευχαριστω πολυ
    θα το αναρτησω κι εγω στις 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απολύτως με το δεξί εξτρέμ και προτείνω το βιβλίο του Στρατηγού Αϋφαντή με τίτλο Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ , για να ανοίξουν τα μάτια των Ελλήνων. Όλα είναι κατευθυνόμενα από τους Σιωνιστές των οποίων όργανα εκτελεστικά ήταν ο Βενιζέλος (Μπεν Σελόν) και ο Κωνσταντίνος. Απλά ο Ελληνισμός εξ'αιτίας τους διχάστηκε και εξακολουθεί να διχάζεται με ολέθρια αποτελέσματα. Η δεξιά η αριστερά γενικά όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί είναι δημιούργημα του εχθρού του Ελληνισμού , του Σιωνισμού.

    Kalhri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. The Bulgarian Division II is 4.5 km away from the city center and camp overnight in the modern Titan.En Meanwhile the governor of Thessaloniki, Taxim Pasha, negotiates the city surrendered to the Greeks, saying "by the Greeks we got, the Greeks will deliver. "Constantine, however, rejected twice the conditions of the Turkish Commander Pasha Hassan Taxin thereby losing valuable time and imminent capture of Thessaloniki by the Bulgarian army. Then Venizelos ordered Constantine to get to Thessaloniki without delay, making it even personally responsible for any loss.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ...Ο ΒΕΖΙΖΕΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΒΛΑΨΕ...ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΜΕ ΜΥΑΛΑ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια