Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοιχτό μουσείο η Θεσσαλονίκη με το “πολιτιστικό λεωφορείο”

Τους προσεχείς μήνες ο δήμος θα προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους σημαντικότερους τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Θα θέσει λοιπόν σε λειτουργία ένα “πολιτιστικό λεωφορείο”, το οποίο θα ακολουθεί μια διαδρομή περίπου ενενήντα λεπτών και θα διατρέχει δεκάδες σημεία της πόλης, τα οποία παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια ενός μικρού λεωφορείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι το πολιτιστικό λεωφορείο να αρχίσει τα δρομολόγια του πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ότι είναι στόχος όμως δεν συμαίνει και κάτι...αν λάβουμε υπόψη το πρόσφατο παρελθόν βλέπε π.χ. αναπλάσεις!!
Η πύλη του ανοικτού μουσείου, από όπου θα εκδίδονται τα εισιτήρια και θα καθορίζονται οι πολιτιστικές διαδρομές, θα διαμορφωθεί επί της οδού Μητροπολίτου Γενναδίου, πλησίον των Λουτρών Παράδεισος. Από το συγκεκριμένο σημείο θα προσφέρεται και ενημερωτικό υλικό στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Οι επιβάτες του πολιτιστικού λεωφορείου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ιστορία κάθε τόπου, από αυτούς που θα επισκέπτονται, είτε από ξεναγό είτε με ηχογραφημένα μηνύματα. Το πολιτιστικό λεωφορείο θα διατρέχει μουσεία, μνημεία και τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, ενώ από τη διαδρομή δεν θα εξαιρούνται οι παραδοσιακές αγορές της πόλης, οι κεντρικές της πλατείες, ο χώρος της Διεθνούς Εκθέσεως, οι εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων και το παραλιακό μέτωπο της πόλης
Στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,6 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στη δημιουργία ιστοσελίδας http://www.anoiktomouseio.gr/, στην οποία παρουσιάζονται τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, η ιστορία τους και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Στα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται η διαμόρφωση και ενός πολιτιστικού περιπτέρου στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας. Μέσω του περιπτέρου αυτού, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στον περιβάλλοντα χώρο του τόξου του Γαλερίου, οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε από τον κεντρικό δήμο είτε από άλλους φορείς.
Αυτές οι κινήσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια αν πραγματικά μας ενδιαφέρει σαν πόλη ο τουρισμός....Το να λέμε απλά ότι θέλουμε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί τουριστικά είναι το εύκολο...τα έργα είναι το δύσκολο...Και μέχρι στιγμής μόνο εξαγγελίες και λόγια.... λόγια.... λόγια.
Απλά Περιμένουμε πότε αυτά τα λόγια θα γίνουν πράξεις...

1 σχόλιο:

  1. Πάντως πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και οι μικρότερες που αποτελούν τουριστικό προορισμό, έχουν city tour με λεωφορειάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια