Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Καραμπουρνάκι…άλλη μια ευκαιρία Χαμένη?

Το Καραμπουρνάκι αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, με ιδιαίτερη πολιτιστική, φυσική, ιστορική και λαογραφική σημασία. Πρόκειται για παράλιο φυσικό σχηματισμό ιδιαίτερου κάλλους, με πανοραμική θέα και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης και προς το άνοιγμα του ομώνυμου κόλπου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη πολίχνης που ανέπτυξε επικοινωνία με τον μυκηναϊκό κόσμο ήδη από τη δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ., εμπορικές σχέσεις με την Αθήνα κατά τους γεωμετρικούς χρόνους και με την Ιωνία κατά τους αρχαϊκούς. Το αρχαίο πόλισμα στο Καραμπουρνάκι αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Θέρμης. Τα δύο λιμάνια και η στρατηγική θέση του διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και στα νεότερα χρόνια (Ελευθέριος Βενιζέλος, συμμαχία με την Αντάντ, ερχομός των προσφύγων το 1922, γερμανική κατοχή, εγκατάσταση των Άγγλων στο στρατόπεδο Κόδρα κατά τον εμφύλιο). Αποτέλεσε τόπο ανάπτυξης της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης (Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Καζαντζίδης, Κουγιουμτζής κ.ά.), ενώ κατά το παρελθόν η θαλάσσια περιοχή του υπήρξε πηγή ζωής για τους κατοίκους του (αλιεία), αλλά και μέρος αναψυχής για ολόκληρη την πόλη (κολύμπι, περίπατος).
Το Καραμπουρνάκι έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από το 1989, ενώ το ΣτΕ, με απόφαση του 1993, το χαρακτηρίζει περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Κι όμως φίλοι μου σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Χώρα η τοποθεσία αυτή θα είχε προσεχθεί σαν κόρη οφθαλμού και θα είχε διαμορφωθεί σε ένα απίστευτο πάρκο με ποδηλατόδρομους, με μπόλικο πράσινο και θα δημιουργούνταν ένα παραλιακό μέτωπο ενιαίο με την νέα παραλία Θεσσαλονίκης και την παλιά…

Η Θεσσαλονίκη έχει ένα απίστευτο πλεονέκτημα.. Έχει την Θάλασσα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης…Κι όμως τι κάνουμε για να την αναδείξουμε? Τίποτα….Τίποτα!!

Αλλά τι λέω ο τρελός είναι πολύ δύσκολο να το σκεφτούνε κάποιοι που έχουν την δύναμη να αλλάξουνε τι μορφή της πόλης μας!! Ακόμα υπάρχει χρόνος όσο και αν μας φαίνεται περίεργο(όχι για πολύ ακόμα)!! Αλλά εδώ που ζω δεν βλέπω και κανέναν να συγκίνειται !! Ό ένας ντύνεται Ζορρό ο άλλος προσπαθεί να βρει ποιος έφαγε χρήματα (εκατομμύρια…πιθανώς )από τα ταμεία του δήμου και έτσι κυλάει η ζωή…. Σκατά για εμάς και ωραία γι’ αυτούς!!!

Σε αυτήν την χώρα λες και όλα πάνε με τον αυτόματο πιλότο…Από μόνα τους!!! Σε κάνα δέκα χρόνια θα έχουν χτιστεί σε αυτή την περιοχή πολυκατοικίες πανάκριβες(εκτρώματα αρχιτεκτονικής!!!) και θα έχουμε χάσει ακόμα μια ευκαιρία σαν πόλη για να αναπνεύσουμε λίγο περισσότερο και για να έχουμε κάτι βρε αδερφέ για το οποίο θα νιώθουμε περήφανοι που ζούμε σε αυτή την πόλη!! Βαρέθηκα να με «αναγκάζουν» να νιώθω περήφανος για τα τρίγωνα πανοράματος ,για τα τσουρέκια του Τερκενλή και για τους φραπέδες!! Θέλω να νιώθω περήφανος για κάτι που είναι όμορφο. Για μια πόλη με πολύ πράσινο, που σέβεται την ιστορία της, δημιουργεί καινούργιο πολιτισμό και δεν κάθεται αμέτοχη βλέποντας να παίρνονται αποφάσεις για αυτήν ερήμην της!! Αυτό θέλω εγώ…


Έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία της παραλιακής ζώνης στο Καραμπουρνάκι κρούει πρωτοβουλία πολιτών, οι οποίοι καταγγέλλουν, πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής υποβάθμιση της περιοχής, με στόχο αυτή να παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα προς οικοδόμηση και εμπορική εκμετάλλευση.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αιτήσεις έγκρισης οικοδομικών αδειών σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θ. Σοφούλη, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαμαριάς έχει ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, προκειμένου ο χώρος να αναμορφωθεί και να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον.
Παιδιά μην ζορίζεστε! Κάντε τα όλα πολυκατοικίες την μια δίπλα στην άλλη να ψοφήσουμε όλοι μας από ασφυξία!!!

Το δημοτικό συμβούλιο είχε προκρίνει την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου στο Καραμπουρνάκι και την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών όμως το θέμα κολλάει…(Αχ ρε Ελλαδίτσα πως σε κατάντησαν…. ) Σε αυτήν την απόφαση αντιδρούν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η Εθνική Τράπεζα.
Η επιτροπή της πρωτοβουλίας για την προστασία της παραλιακής ζώνης στο Καραμπουρνάκι απευθύνει κάλεσμα σε πολίτες, φορείς και οργανώσεις να υπογράψουν σχετική διακήρυξη που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.petitiononline.com/karabpar/petition.html καθώς και δηλώσεις υποστήριξης στο karabournaki.paralia@gmail.com Μεταξύ άλλων ζητούν:
· Την πρόβλεψη στο νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) όρων μη δόμησης της περιοχής.
· Τη διεκδίκηση από μέρους της δημοτικής αρχής όλων των δημόσιων χώρων που εντάσσονται σε αυτή την περιοχή.
· Τη νομική διερεύνηση των επίμαχων ιδιοκτησιών στην περιοχή πριν από το μέτρο των απαλλοτριώσεων.
· Την ένταξή της σε ένα συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του ενιαίου παραθαλάσσιου μετώπου του δήμου, από την προέκταση της Αργοναυτών μέχρι τα όριά του, στη Σχολή Δικαστών, που θα έρχεται ως συνέχεια της ανάπλασης του στρατοπέδου Κόδρα, και την τελική ανάδειξή τους σε χώρους περιπάτου και πολιτισμού.
· Την εκ νέου χάραξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα πρότερα όρια του 1981.
· Την καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων.
· Το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών κατά μήκος όλης της ακτής.
· Την απομάκρυνση των επιχωματώσεων που έχουν γίνει στο χώρο γύρω από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.
· Τη διαμόρφωση διαδρόμου περιπάτου, παράλληλου με την ακτή, και τη δενδροφύτευσή του με κατάλληλα δέντρα.
Πάντως εσείς μην τα υπολογίζετε όλα αυτά που λέω μου αρέσει να ονειρεύομαι φωναχτά!!! Πάμε για Κανά φραπέ…?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια