Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Το κουλούρι της Θεσσαλονίκης κατακτά την Ευρώπη!!


Το κουλούρι της Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο σνακ της Ευρώπης όπως το χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος, γιορτάζει. Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης διοργανώνει, από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου, το 2ο Φεστιβάλ Κουλουριού Θεσσαλονίκης, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την πύλη Σιντριβανιού της ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια το κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει από κοντά την παραγωγή του γευστικού τοπικού αρτοσκευάσματος.
Στην πύλη Σιντριβανιού θα στηθεί ένα σύγχρονο αρτοποιείο καθώς και ένα μικρό ομοίωμα μύλου, που θα αλέθει σιτάρι και θα παράγει αλεύρι, παρουσιάζοντας στο κοινό όλη την παραγωγική διαδικασία για το τελικό προϊόν, όπως ακριβώς τα παράγει καθημερινά ο φούρνος της γειτονιάς.

Το κουλούρι είναι ένα αρτοποιητικό προϊόν που εμφανίζεται στη διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Γίνεται γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Είναι νόστιμο, υγιεινό, αφράτο.Tο κουλούρι το βρίσκουμε σε βυζαντινά κείμενα με την ονομασία κολίκιο. Το έφεραν από την πατρίδα τους στη Θεσσαλονίκη ηπειρώτες τεχνίτες αρτοποιοί. Όμως σιγά σιγά πέρασε τα σύνορα της Θεσσαλονίκης και έγινε γνωστό στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές.
Το κουλούρι είναι ένα απλό προϊόν. Τα υλικά που χρειάζονται είναι αλεύρι κλασικό, αλάτι, νερό, σουσάμι, μαγιά και… μεράκι. Σήμερα παρασκευάζετε με άλευρα πολυτελείας για μεγαλύτερη θρεπτική αξία και τα σουσάμια είναι πιο επεξεργασμένα. Η Ελλάδα δεν παράγει πλέον σουσάμια και εισάγονται από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αιθιοπία, το Σουδάν και τις Ινδίες. Tο κουλούρι πρέπει να ψήνεται λίγο αγίνωτο. Έτσι έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά και τραγανάδα.
Το κουλούρι είναι ένα νόστιμο σνακ και έχει θρεπτική αξία λόγω των συστατικών του. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ξένο Τύπο, το κουλούρι Θεσσαλονίκης σήμερα έχει κατακτήσει την Ευρώπη. Είναι ίσως το πρώτο σε κατανάλωση σνακ και μάλιστα το προτιμούν οι Ευρωπαίοι μια και είναι πολύ νόστιμο, θρεπτικό και στοιχίζει φθηνά. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, στο νομό Θεσσαλονίκης καταναλώνουμε ημερησίως περίπου 150.000 - 200.000 κουλούρια. Οι κουλουρτζήδες, διάσπαρτοι σε διάφορες γωνιές της πόλης, το πουλούν περίπου 50 λεπτά. Έχει κατακτήσει την αγορά χωρίς καμία διαφήμιση. Είναι υγιεινό, σε μια εποχή που πολλά προϊόντα είναι ύποπτα και αμφίβολης ποιότητας.

Το φεστιβάλ αποτελεί πρόδρομη εκδήλωση της 5ης Διεθνούς Εκθεσης Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής Artozyma, που διοργανώνει η Helexpo, υπό την αιγίδα της Oμοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας και την υποστήριξη των Σωματείων Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αρτοποιοί θα μοιράσουν στους διερχόμενους και τους επισκέπτες χιλιάδες ζεστά κουλούρια Θεσσαλονίκης και κουβέρ ψωμάκια.

11 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο! Τελικά εκεί πάνω έχετε αρκετή φαντασία και όρεξη για να περνάτε καλά!!!και τρώτε και πολλά κουλούρια!!!Πάντως δεν ήξερα πως δεν έχουμε δικό μας σουσάμι...


    Υ.Γ.Πάντως πρέπει να τονίσω πως τρία προϊόντα σας έχουν "κατακτήσει" ολόκληρη τη χώρα!Το κουλούρι Σαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος και...ο φραπές!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τιμώ κάθε πρωί με ευλάβεια οφείλω να ομολογήσω.

    Να΄σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον post! Θα κοιτάξω να βρεθώ στην έκθεση εκείνες τις μέρες! Να'σαι καλά που μας ενημερώνεις, αν δεν το'χες γράψει ιδέα δεν θα είχα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι σε αυτό το Φεστιβάλ, μου φαίνεται πολύ πρωτότυπο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to kalutero koulouri file to exei safvs i thessaloniki opvs kai polla alla pragmata!tetoia wra pou eida kai to site mas anoikses thn oreksi!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Αθήνα παλαιότερα το λέγαμε και Σιμίτικο.
    Σιμίτ = κουλούρι ( Τούρκικα )
    Σιμίτης = κουλουράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα προιόντα Θεσσαλονίκης είναι τα κουλούρια και τα τρίγωνα.

    Η μπουγάτσα είναι σερραική και τα τσουρέκια Τερκενλής μια νεοαστική τάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνησω οτι ειναι παρα που ωραιο το κουλουρι μας, αλλα, απο που και ως που εχει κατακτησει την Ευρωπη?????Προφανως εννοειτε τους τουριστες οταν ερχονται γιατι κατα τα αλλα δεν εχει πουθενα στην Ευρωπη, σε κανενα φουρνο η μαγαζι και αυτο το λεω και επειδη ζω στο εξωτερικο και επειδη εχω ταξιδεψει. Καλο ειναι να προσεχουμε τις υπερβολες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια