Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Βλέπω το δημαρχείο αλλά που είναι το Μουσείο?


Δύο πολύ σημαντικά μουσεία και ταυτόχρονα μνημεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και, κυρίως, το Βυζαντινό, υποβαθμίζονται προκειμένου να ανεγερθεί στο πάρκο Τσιρογιάννη το «Καλλιμάρμαρο» όπως αποκαλείται το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.Ιδιαίτερα το Βυζαντινό Μουσείο, έργο του Κυριάκου Κρόκου, που το 2001 κηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικό, διατηρητέο μνημείο», ήταν ορατό από στεριά και θάλασσα. Από την πλευρά της θάλασσας θα είναι ορατό πλέον μόνο από το εσωτερικό του δημαρχείου, παρ' ότι τελικώς θα είναι κατά δύο ορόφους χαμηλότερο, από το αρχικό σχέδιο.
Το Δημαρχείο δεν θα είναι πλήρες, αλλά θα είναι ένα «στρατηγείο» με το γραφείο δημάρχου και κάποιες από τις υπηρεσίες του δήμου. Πολλές θα παραμείνουν διάσπαρτες στην πόλη.
Το μεγαλύτερο αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι το νέο δημαρχείο αποκλείει κάθε σκέψη για μελλοντική επέκταση του Βυζαντινού, αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου, που ήδη ασφυκτιά από το πλήθος των ευρημάτων που φυλάσσονται στις αποθήκες του.
Φορείς και επιστήμονες ήταν αντίθετοι στη συγκεκριμένη θέση και πρότειναν για δημαρχείο το κτίριο του Γ' Σώματος Στρατού, ενώ ο ίδιος ο δήμος ήθελε τον παλιό επιβατικό σταθμό, στο λιμάνι. Το χωροταξικό όμως υποδείκνυε το πάρκο Τσιρογιάννη.
Αναμενόμενη είναι η επιβάρυνση γύρω από ένα δημαρχείο, τονίζει ο καθηγητής Συγκοινωνιολογίας του ΑΠΘ, Π. Παπαϊωάννου, ενώ ο αντιδήμαρχος, Κ. Εγγλέζος, επισημαίνει ότι το κυκλοφοριακό θα λύσει το πάρκινγκ των 870 θέσεων του νέου δημαρχείου. Οι 200 θέσεις προορίζονται για τους υπαλλήλους και τις υπόλοιπες θα εκμεταλλεύεται η κατασκευάστρια εταιρεία.
Το νέο δημαρχείο σχεδίασε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Τάσος Μπίρης. Εξηγεί ότι, «Κύρια αναφορά του δημαρχείου είναι η λεωφ. Γεωργίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το θαλάσσιο μέτωπο και όχι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Γι αυτό το κτίριο είναι διώροφο προς τη θάλασσα. Για να μην πλήξει το Αρχαιολογικό μουσείο ανάμεσά τους δημιουργείται μεγάλη ανοιχτή πλατεία».


Η αλήθεια ήταν ότι η Θεσσαλονίκη ήθελε ένα δικό της Δημαρχιακό μέγαρο το οποίο Θα αντικαθιστούσε το μισθωμένο δημαρχιακό μέγαρο της Οδού Βενιζέλου το οποίο έχει τα μαύρα του τα χάλια!! Δεν νομίζω όμως ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η οικοδόμηση ενός τόσου ογκωδέστατου κτηρίου σε εκείνη την περιοχή γιατί πιστεύω ότι θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο κέντρο παρά θα λύσει. Άλλωστε κρύβει ένα Μουσείο που έχει πάρει το Βραβείο Συμβουλίου της Ευρώπης 2005 και που το 2001 κηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικό, διατηρητέο μνημείο». Ίσως προτιμότερη λύση να ήταν το κτίριο του Γ' Σώματος Στρατού το οποίο δίνει και δυνατότητες πάρκινγκ και το πάρκο Τσιρογιάννη θα μπορούσε να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και στην επιφάνεια χώρος πρασίνου που θα ένωνε τα δύο πολύ σημαντικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, το αρχαιολογικό και το Βυζαντινό
Για να δούμε όμως τι Θα δούμε...Γιατί ολά κρίνονται στην πράξη...


2 σχόλια:

  1. Φίλε, μην το ψάχνεις...Στην Ελλάδα φαίνεται πως ο πολιτισμός έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην χλιδή και το βόλεμα κάποιων...Τόσοι χώροι δεν υπάρχουν;και στην τελική, δεν θα μπορούσε να χτιστεί ένα νέο δημαρχείο σε χώρο που θα γκρεμιστούν πρώτα δύο παλιά κτίρια(όπως αυτά τα άσχημης αισθητικής τσιμεντένια κτίρια του '70 και του '80!);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε όσα έχεις παραθέσει θα πρεπει επισης να λαβουμε υπόψη μας καποια χαρακτηριστικά του βυζαντινου μουσείου που δεν εμποδίζουν απαραίτητα τη γειτνίασή του με το δημαρχειακό μέγαρο.
    1)καταρχήν η είσοδος του Βυζαντινού Μουσείου δεν έχει αναφορά και κατέυθυνση προς τη θάλασσα, δεν είχε δηλαδή κάποια άμεση σχέση με αυτή,
    2)επίσης καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για ένα κτίριο "εσωστρεφο" που κατα κάποιο τρόπο δεν έχει αμεση αναφορά στο περιβάλλον του και επομένος δύσκολα επιρρεάζεται αρνητικά απο αυτό.
    3)δεδομένου του εσώστρεφου του κτιρίου δεν πρόκειται για ένα κτίριο προς θέαση, είναι ένα κτίριο που "προκαλλεί" τον επισκεπτη βάση τησ εμπειρίας του χώρου, όχι απαταίτητα οπτικής.
    4) έχω την εντύπωση πως αυτό που εν τέλει αν θες "κρυβει" το καιουργιο δημαρχειακό μέγαρο είναι η πίσω όψη του βυζαντινού μουσείου, που ουτως η άλλως δεν έχει κάποια αναφορά στη θάλασσα.

    5)Επίσης και μόνο δεδομενων των τετραγωνικών του το το δημαρχείο δεν θα ήταν δυνατό να είναι αθέατο.


    φαίνεται πως όλοσ αυτός ο θόρυβος είναι σε μεγάλο βαθμό καλλιεργημένος χωρίς να εξετάζονται σε βάθος όλοι οι παράμετροι και ιδίως το γεγονός ότι δεν φταίει το κτίριο για το οικόπεδο στο οποίο επιλέχθηκε να κτιστεί και ας λάβουμε υπόψη μας ότι δεν πρόκειται για μια κακή και αδιάφορη λύση αλλά για ακριβώς το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια